Toolkit

Verdiep je in de thema’s.

Energie & klimaat

Moeten we de moskee rigoureus verbouwen om een GroeneMoskee te worden? Of kunnen we ook kleine aanpassingen doen om energiezuinig te zijn? Dit hoofdstuk geeft vele praktische tips rond energie inkopen, zuinig gebruik, verlichting, water, zonnepanelen en gebouwbeheer.

Omgaan met geld

Welke normen hanteren wij zelf bij het maken van keuzes? Is het ons voldoende als we de wet en regelgeving niet overtreden? Ons houden aan de wetten van de banken en de beurzen? Of wordt er meer van ons gevraagd? Dit hoofdstuk helpt om keuzes te maken als we met het financiële beheer van de moskee bezig zijn.

Geloof & inspiratie

De aarde is ons door Allah gegeven. Hoe laten we ons inspireren door de Koran en de Islamitische traditie als we nadenken over de grote vragen van het klimaat? Koranstudies, ideeën voor vieringen, boeken die tot nadenken stemmen, allerhande ideeën vind je hier.

Schepping & natuur

De aarde is van Allah, aan ons gegeven. Hoe gaan we daarmee om? Veel moskeeën hebben een tuin rondom de moskee. Hoe kunnen we duurzame keuzes maken voor die natuur, of hoe brengen we de schepping tot leven in de moskee? Lees hier vele tips om daarmee aan de slag te gaan.

Bewust inkopen

Je wilt duurzame keuzes maken als moskee. Hoe kun je dat concreet doen in je koopgedrag, als je schoonmaakmiddelen of koekjes koopt voor de moskee? Een praktisch hoofdstuk vol ideeën van afwasmiddel tot eerlijke kleding!

Beleid & aanpak

Jullie willen een GroeneMoskee worden. Waar begin je dan? Je kunt direct een aantal duurzame stappen gaan zetten. Maar misschien willen jullie eerst met een groep nadenken over beleid, en van daaruit aan de slag. In dit thema 'Beleid & aanpak' vinden jullie achtergrond en documenten om jullie duurzaamheidsbeleid te formuleren en eerste en volgende stappen te zetten.

Rookvrije Moskee

Overal in onze gemeenschap merken we verandering. Meer en meer locaties kiezen voor een rookvrije omgeving. Ook is het aantal verkooppunten voor sigaretten afnemend. Het is een ontwikkeling die we moeten omarmen. De visie van een wereld waarin onze jongeren in een volledig rookvrije omgeving kunnen opgroeien, wordt met de dag meer werkelijkheid binnen onze moskeeën.
Copyright © 2023 groenemoskeeen.nl